Valet borde vara lätt: du kan slita och släpa i två veckor och få ryggskott och ömma armar innan du börjar det skojiga arbetet med att lägga stenar och plattor på den nya terrassen. Eller också hyr du en minigrävmaskin och en motordriven skottkärra och klarar av grovjobbet på en dag med både hälsan och humöret i behåll.
Trots de uppenbara fördelarna med att hyra så drar sig många för att göra det. Kanske för att man är osäker på hur maskinerna ska hanteras, men troligast för att vi inte känner till möjligheten och inte har en susning om hur mycket besvär de kan bespara oss under jobbet.
Det är inte bara byggvaruhusen som hyr ut. Vissa maskiner ska du antagligen hyra av ett hyresföretag, för det är där du hittar minigrävmaskiner och andra rejäla hjälpmedel som hjälper dig spara tid. Men du sparar inte bara tid.
Du slipper tungt jobb, arbetet går mycket lättare och det är dessutom roligt att använda maskinerna.
Så mycket enklare är det
Med maskin: 1 m³ jord väger ca 1.600 kilo, så med en skopa på minigrävaren som kan lyfta 100 kilo behöver maskinen lyfta ca 16 gånger för att flytta den jorden.
Med handkraft: Låt oss säga att du istället kastar dig över uppgiften med en skyffel. En skopa jord väger ca 5 kilo, lite beroende på om den är fuktig och hur mycket sten det är i jorden. För att flytta 1.600 kilo jord, alltså 1 m³, behöver du alltså ta mer än 300 skopor med skyffeln! Plötsligt känns det lockande med en minigrävare...
1. Minigrävare
Här kommer ett skräckexempel från verkligheten. Förra året skulle en av Gör Det Självs anställda stenlägga en altan och bygga ett trädäck. I förarbetet ingick att gräva ut. Och det skulle grävas ut mycket. Totalt skulle det grävas bort 30 cm jord på en yta om 50 m².
Den gode Gör-Det-Självmedarbetaren är inte rädd för lite fysiskt arbete, så han började naturligtvis med spade och skottkärra. Och fortsatte och fortsatte i flera veckor, när han hade tid över. Hade han istället hyrt en minigrävare hade jobbet varit avklarat på en dag. Han har lovat att aldrig göra just det misstaget igen…
Men minigrävaren kan så mycket mer än bara gräva. Du kan använda den för att riva ner och bända upp och till att ta bort motsträviga rötter, eller så kan du sätta på en vakuumlyftare och använda den för att lyfta tunga plattor till uppfarten.
En minigrävare kan användas till mycket, och gör dig själv en tjänst och undersök om det inte skulle löna sig för dig att hyra en sådan.
TID: Du sparar ENORMT mycket tid med en minigrävare. Maskinen kan på nolltid gräva upp stora mängder jord, som det skulle ta flera dagar att skyffla bort med hink och spade.
KRÅNGEL: Krånglet är minimalt, men det kan vara en utmaning att komma runt med maski nen överallt på en villatomt.
SÅ SNABBT ÄR DU I GÅNG: Du får räkna med att det tar en stund att komma igång med minigrävaren. Den ska levereras och du får avsätta någon timme för att lära dig köra den.
PRIS: Det finns ett stort utbud av olika minigrävare, men det kostar från ca 1.000 kronor för en dygnshyra, plus transportkostnaden.
LÄS OCKSÅ: Minigrävare - spara på dina krafter på ett kul sätt!
2. Motordriven jordborr
Du ska bygga ett nytt staket, och det behöver grävas många hål när det bara ska vara 150 cm mellan dem. Du kan ju rota fram spaden och börja gräva… Eller så kan du köra ner till bygghandeln och hyra en bensindriven jordborr!
När vi arrangerade en duell mellan en motordriven jordborr och en dräneringsspade, eller stolpskyffel, vann jordborren med 2 minuter mot 20 minuter per hål. Det är ju en skillnad väl värd att fundera på.
TID: Jordborren är mycket snabbare än spaden – men det tar så klart tid att hämta jordborren och få igång den.
KRÅNGEL: En motordriven jordborr är tung och svår att hantera, och du måste verkligen hålla emot när den går igång!
SÅ SNABBT ÄR DU I GÅNG: Först ska borren hämtas, och den är tung att använda. Det tar en stund innan man får koll på det.
PRIS: Jordborren kan hyras från ca 400 kr per dag.
LÄS OCKSÅ: Vilket jordborr ska jag välja?
3. Giraffslip
Gipsskivorna är fastskruvade och nu ska det spacklas och slipas. Det är tråkigt, men det ska göras. Och du blir ännu fortare färdig om du slipar med en giraffslip. Det är en elektrisk slipmaskin med långt skaft, så att du når alla skarvar stående på golvet.
TID: Det går mycket snabbare att slipa väggen med en giraffslip än med en slipkloss, särskilt eftersom du når hela väggen från golvet.
KRÅNGEL: Du slipper mycket hårt arbete när du använder en maskin istället för en slipkloss. Giraffslipen kan också kopplas till en grovdammsugare, så blir det mindre att städa.
SÅ SNABBT ÄR DU I GÅNG: Maskinen är enkel och intuitiv att använda och får lätt plats i bilen. Det är lätt att byta slippapper.
PRIS: Maskinen kan hyras i bygghandeln för omkring 350 kronor per dygn. Till det kommer kostnaden för slippapper. Maskinen kan också köpas för från drygt 1.000 kronor och uppåt.
LÄS OCKSÅ: Enkel och effektiv giraffslip
4. Transportband
Det är stentufft att gräva ut en källare. Då Gör Det Själv vid ett tillfälle bröt upp ett gammalt källargolv för att lägga golv med golvvärme, resulterade det i svindlande 60.000 kilo jord och bråte!
Hade vi inte använt ett transportband för att bli av med allt detta, hade vi behövt baxa upp hundratals hinkar fulla med jord. Så för projekt där du behöver flytta stora mängder material från ett våningsplan till ett annat, är transportbandet riktigt smart.
TID: I exemplet med renoveringen av källaren sparade vi många hundra timmars arbete genom att använda transportbandet.
KRÅNGEL: Här har vi verkligen att göra med ett hjälpmedel som kan bespara dig mycket krångel och slitsamt arbete! Det är mycket lättare att skyffla jord upp på bandet än att bära hinkar eller köra skottkärra fram och tillbaka.
SÅ SNABBT ÄR DU I GÅNG: Transportbandet tar mycket plats och det tar tid att få igång det. Men när det väl är igång, är den tiden snabbt intjänad igen!
PRIS: Ett transportband kan hyras för cirka 400 kronor per dygn.
5. Gipsskruvautomat
Behöver man verkligen specialutrustning för att bygga en gipsvägg? Om du vill att det ska gå snabbt, är svaret ja. Då ska du nämligen använda en gipsskruvautomat med skruvband. Som ett maskingevär ser maskinen till att det hela tiden ligger en skruv i kammaren, så att du aldrig behöver flytta händerna från maskinen och skivan du skruvar i.
Du kommer att skruva i väldigt många skruvar, när du ska sätta upp 50 m² gipsvägg i två lager, där det yttersta lagret behöver 30 skruvar i varje skiva. Du kommer älska att jobba med gipsskruvautomaten.
TID: Gipsskruvautomaten kan lätt bespara dig många timmars arbete.
KRÅNGEL: Maskinen sparar dig mycket krångel, för du behöver inte använda händerna för att förbereda en ny skruv i biten. Det gör maskinen själv.
SÅ SNABBT ÄR DU I GÅNG: När maskinen väl är hyrd eller köpt, så är du klar. Den är lätt och intuitiv att använda.
PRIS: En maskin kan kosta från ett par tusen för en billig modell. En bättre modell kan hyras för 300 kronor per dygn.
LÄS OCKSÅ: Gipsskruvdragare förenklar arbetet
6. Minidumper
Du ska flytta 3 m³ jord och grus – alltså mer än 4.000 kilo – från uppfarten till baksidan av huset. Puh, det är många rundor fram och tillbaka med din gamla skottkärra, som kan ta 100 kilo! Det är nu du ska hyra en minidumper. Det är helt enkelt en stor skottkärra på hjul eller larvfötter som flyttar stora mängder material. Med de enklare modellerna behöver du själv skotta, men det sparar ändå mycket jobb.
TID: En motordriven skottkärra är inte en Ferrari. Den går i cirka 10 kilometer i timmen, men den kan lasta över 500 kilo. Några modeller har till och med en skopa, så den blir ännu lättare att lasta. Så kan du låta spaden stå och skona ryggen.
KRÅNGEL: Du måste använda handkraft för att fylla den, om du väljer en modell utan skopa. Men i gengäld är det inte några problem att köra den.
SÅ SNABBT ÄR DU I GÅNG: Maskinen ska hämtas och lämnas, men när den är på plats så går det snabbt att komma igång med den.
PRIS: En minidumper kan hyras från 800 kronor per dag.
7. Byggnadsställning
När du ska påbörja ett större projekt, t ex måla väggen, arbeta på taket eller byta ytterfasad, kan du behöva en byggnadsställning. På en ställning är det mycket bekvämare att arbeta och du står säkert. Det kan verka överdrivet att hyra en byggnadsställning till huset, men väl på plats kommer du älska den.
TID: Du kan arbeta betydligt snabbare när du står på en ställning. Du har båda händerna fria att arbeta, och material och verktyg finns bredvid dig på ställningen.
KRÅNGEL: Byggnadsställningen ska sättas upp och plockas ner igen, den ska hämtas, och den ska lämnas.
SÅ SNABBT ÄR DU I GÅNG: Själva uppsättningen av byggnadsställningen bör du få uthyraren att göra. En hantverksställning på hjul kan man lätt sätta upp själv.
PRIS: Från cirka 250 kronor per dygn för en enkel ställning på hjul.
8. Klinkerkap
Oavsett om du ska lägga en ny garageuppfart eller nya klinker i badrummet, får du säkert nytta av en klinkerkap, eller kakelskärare som det ofta kallas. Och det går mycket lättare med en kakelskärare än en vinkelslip. Du kan köpa en kakelskärare men den tar plats och det är väl inte säkert om du ska använda den snart igen. Därför kan det vara en bra idé att istället hyra kakelskäraren.
TID: Kakelskäraren gör att det går mycket fortare att kapa klinker och kakel. Dessutom är den mer exakt än en vinkelslip.
KRÅNGEL: Kakelskäraren låter mycket, och så tar den stor plats.
SÅ SNABBT ÄR DU I GÅNG: När du hämtat maskinen, är du färdig att köra igång. Hyr du en vattenkyld maskin, för klinker, ska den anslutas till vattnet.
PRIS: Från ca 150 kr/dag.
LÄS OCKSÅ: Få snygga plattor med en kakelskärare
9. Stubbfräs
Om du någon gång fällt ett träd, vet du också hur svårt det är att bli av med stubben. Man går loss med spade, yxa, spett och såg, tills ryggen är mörbultad och armarna tunga som bly. Du kan naturligtvis ta en minigrävare till hjälp, men det finns faktiskt ett ännu bättre verktyg som du kan använda. Nämligen en stubbfräs, en riktig best med en rad hårda, hungriga klingor i käften. Med den kan du på nolltid pulverisera den motsträviga stubben.
TID: Med stubbfräsen kan du bli av med stubben på mindre än en timme, och den klarar av en ganska stor stubbe, beroende på storleken på maskinen du hyr.
KRÅNGEL: Stubbfräsen är en tung och otymplig sak, som kan hugga tag i träet.
SÅ SNABBT ÄR DU I GÅNG: Maskinen är inte svåranvänd, men du måste vänja dig vid den och lära dig att tygla krafterna.
PRIS: Cirka 1.000 kr för en dygnshyra.
10. Vibrator
Vibrationerna från betongvibratorn förvandlar en tung och trög betongblandning till en förvånansvärt smidig massa som lätt söker sig ut i alla hörn i din gjutform samtidigt som luftbubblorna jagas bort på ett effektivt sätt.
Vibratorn finns i flera utföranden, t.ex. som en skena som får betong på stora ytor att plana ut och lägga sig vågrätt.
PRIS: från 400 kr/dygn
11. Fogfräs
Om du inte ska kratsa ut mer än kanske 50 cm av fogen mellan tegelstenarna så klarar du dig med en gammal skruvmejsel och en hammare.
Men det krävs inte många meter tegelfog förrän du inte kan klara jobbet utan en riktig fogfräs.
PRIS: från 400 kr/dygn
12. Industridammsugare
Det fina dammet från t.ex. bruk och tegel som bearbetas fördärvar rätt snabbt din hushållsdammsugare för det tar sig igenom filtren. En grovdammsugare tål det smutsiga jobbet.
PRIS: från 250 kr/dygn
LÄS OCKSÅ: Test av grovdammsugare
13. Vedklyv
Om du varje år klyver en hel del ved så är det klokt att köpa en vedklyv. Men om du endast sällan klyver ved själv, så kan du hyra en maskin.
Det går mycket snabbare än med yxa och pressar inte fram lika mycket svett.
PRIS: från 495 kr/dygn (pr. døgn)
14. Skivlyft
Tack vare skivlyften kan du helt utan medhjälpare sätta upp ett helt nytt gipstak. Och du anstränger inte ryggen och skadar inte skivorna.
Lägg gipsskivan på lyften, rulla den på plats under taket, hissa upp den och skruva fast skivan när du har finjusterat placeringen.
PRIS: från 100 kr/dygn
LÄS OCKSÅ: Skivlyft för endast 200 kr
Læs mere:
14 maskiner det kan löna sig att hyraLæs mere:
Snabbguide till stämjärnLæs mere:
TEST: Vi testar 6 batteridrivna högtryckstvättar