Quantcast
Channel: Gör Det Själv
Viewing all 174 articles
Browse latest View live

Smart 3-i-1 avståndsmätare från Tech-Pro

$
0
0
afstandsmaaler32
afstandsmaaler32

Den nya 3-i-1 avståndsmätaren från Tech-Pro klarar alla mätuppgifter på ett lätt och säkert sätt.

Avståndsmätaren är nämligen utrustad med både lasermätare, ett smart mäthjul och ett genialiskt mätsnöre.

Och just nu får du den tillsammans med 2 nummer av Gör Det Själv för bara 129 kronor!

Avståndsmätarens funktioner

3-i-1 avståndsmätaren består av:

  • En lasermätare, där du med ett knapptryck snabbt mäter upp till 40 meter. Det är genialiskt när du ska mäta upp det nya trädäcket, bestämma arean av en vägg eller mäta infartens längd.

  • Ett måtthjul som lätt kan mäta längden på svängda eller oregelbundna ytor. Måtthjulet är också praktiskt när du ska dra ledningar och rör. Kör måtthjulet längs ledningssträckningen, så får du med detsamma veta hur lång ledning du behöver.

  • Ett mätsnöre som är som gjort för att använda när du ska mäta runt någonting, exempelvis ett stuprör, runt hörn eller liknande. Dra snöret runt det som ska mätas, tryck på knappen och läs av längden.

GIF-3i1-afstandsmåler_3funk

Alla mått visas på en bakgrundsbelyst LCD-display, som det går lätt och snabbt att läsa av.

Kort sagt får du med 3-i-1 avståndsmätaren ett redskap i verktygslådan som snart kommer att bli ditt förstaval när det gäller att mäta.

Du investerer 129 kronor och får:

  • 3-i-1 avståndsmätare (värde 399 kronor)

  • 2 nummer av Gör Det Själv (värde 156,50 kronor)

  • Fri tillgång till över 1000 gör-det-självbeskrivningar på Gör Det Självs hemsida (priset för en enda artikel är 29 kronor)

Du sparar 76 % jämfört med normalpriset!

Du har ingen bindningstid när du utnyttjar erbjudandet. Det vill säga att du kan säga upp din prenumeration precis när du vill.

Læs mere: Smart 3-i-1 avståndsmätare från Tech-ProLæs mere: TEST: Vi testar 7 populära cirkellasrarLæs mere: En linjelaser får saker och ting i nivå

Hur fyller jag igen sprickorna i dörren?

$
0
0
Det kemiska träet arbetas ned i sprickorna med en spackel eller fogpinne.
Det kemiska träet arbetas ned i sprickorna med en spackel eller fogpinne.

Fråga:

Jag har en gammal ytterdörr som behöver lite kärlek. Den har bland annat flera sprickor. Vad ska jag göra?

Svar:

Du kan fylla sprickorna med hjälp av kemiskt trä. Det är ett smart material, som är enkelt att forma och anpassa, och kan användas både inne och ute.

Kemiskt trä består av två komponenter, en “pasta” och en härdare. Blandningen ska bestå av cirka 4 procent härdare. När de två komponenterna är blandade, har du bara omkring 10 minuter innan det kemiska träet har härdat. Så du måste arbeta ganska snabbt och ha förberett träet först genom att rengöra det med målartvätt eller liknande.

En burk kemiskt trä som den här kostar omkring 200 kr.

LÄS OCKSÅ: Så använder du reparationsmassa till trä

Læs mere: Hur fyller jag igen sprickorna i dörren?Læs mere: Entrédörren hänger – lös problemet snabbt och enkeltLæs mere: Så byter du dörren

Skydda ditt trädäck

$
0
0
En bit tjärpapp fästs på toppen av stolpen med häftklammer.
En bit tjärpapp fästs på toppen av stolpen med häftklammer.

Fråga:

Hur ser jag till att fukt inte tränger in i stolparna och förstör dem?

Svar:

Det gör du genom att sätta en bit tjär- eller takpapp på änden av stolpen, som hindrar fukt att tränga ner.

När du väljer att gräva ner stolpar till ditt nya trädäck, behöver du vidta några åtgärder, så att regnvatten inte tränger ner i stolpen. Du kan också välja att stötta upp trädäcket med stenplattor, som inte riskerar att murkna. Då måste du ha ett rejält lager bärlager eller grus som dränerar marken.

LÄS OCKSÅ: Bygg en stabil grund under din altan

Læs mere: Skydda ditt trädäckLæs mere: Därför ska du välja vattenbaserat träskyddLæs mere: 3 ytbehandlingar till trädäcket

Laga hålen i träet

Så här gör du en stark och snygg uppfart

$
0
0
Det är ett stort och tungt projekt att lägga sten på en stor uppfart, med flera fall som kan leda bort vattnet ordentligt. Men det är inte svårt.
Det är ett stort och tungt projekt att lägga sten på en stor uppfart, med flera fall som kan leda bort vattnet ordentligt. Men det är inte svårt.

Stora ytor med gråa betongplattor i ett enformigt mönster kan lätt bli lite tråkigt. Men om du bryter av med rader av gatsten, blir ytan mer spännande att titta på. Gatstenen har olika nyanser och storlek, som livar upp den gråa ytan.

Ännu snyggare blir det om beläggningar även har frodiga, gröna rabatter - gärna med stålkanter, som passar bra till både grå betong och gatstenens naturliga färger.

Det är ett omfattande arbete att lägga en stor yta som här, så det har varit nödvändigt att hyra maskiner för det tunga arbetet - både för att först avlägsna all den jord som krävs för att kunna bygga det nya underlaget, och för att fördela sättsanden och lägga de stora, tunga 50 x 50 cm-betongplattorna.

LÄS OCKSÅ: Här hittar du vägledning och inspiration till din uppfart.

Ladda ner gör-det-självbeskrivningen

I den här gör-det-självbeskrivningen kan du hitta mycket inspiration till din ny stenbeläggning. Det är ett stort och tungt projekt att lägga sten på en stor uppfart, med flera fall som kan leda bort vattnet ordentligt. Men det är inte svårt. Vi visar hur du:

  • bygger upp ett stabilt underlag till beläggningen
  • lägger de stora plattorna
  • lägger gatsten i mellanrummen
  • leder bort vattnet med markrännor
  • gör rabatter med stålkanter

Lycka till!

Læs mere: Grön uppfart som suger upp vattnetLæs mere: Gör så här: Avrinning på uppfartenLæs mere: Så här gör du en stark och snygg uppfart

Gör så här: Avrinning på uppfarten

$
0
0
Betongen ska vara jordfuktig, så att rännan kan tryckas på plats. Rännan sätts ihop innan den läggs ned i den fuktiga betongen. Gallret läggs på till sist.
Betongen ska vara jordfuktig, så att rännan kan tryckas på plats. Rännan sätts ihop innan den läggs ned i den fuktiga betongen. Gallret läggs på till sist.

Vädret blir alltmer extremt, och det betyder bland annat mer regn. Därför är rensade och rätt dimensionerade hängrännor en självklarhet för de flesta husägare. Vattnet ska ledas bort från huset, så att det inte förstör fasaden och ger omfattande fuktskador.

Det samma gäller faktiskt för stenlagda uppfarter och trädgårdsgångar med plattor - vattnet måste ledas bort, så att det inte samlas runt sockeln eller bildar sjöar och får sanden under stenbeläggningen att sjunka ihop.

Lösningen kan vara en ränna, täckt av ett galler, som liksom en vanlig takränna leder bort vattnet till en stenkista eller ner i avloppssystemet.

Förarbetet avgör allt

Innan du börjar lägga markrännan, måste du avlägsna några stenar, så att det finns plats. I vårt fall är det lagom med tre rader sten. När stenarna är borta, skrapar du bort avjämningslagret och lägger i en spann, innan du gräver vidare. Avjämningslagret ska du nämligen använda när du ska lägga stenarna på plats igen.

Avrinning på uppfarten

Avlopp eller stenkista

En stenkista är en nedgrävd “reservoar” som du själv kan göra. Vattnet samlas upp mellan stenarna och sipprar ut i marken i den takt som jorden klarar av det. För att slippa smuts i stenkistan kan vattnet först passera en brunn med sandfång. Vill du koppla rännan till avloppet, kan du behöva experthjälp. Kom ihåg att alltid kolla med kommunen vad som gäller, innan du sätter igång.

Læs mere: Grön uppfart som suger upp vattnetLæs mere: Gör så här: Avrinning på uppfartenLæs mere: Slipp grannens singel på din uppfart

En bobcat klarar slitgörat

$
0
0
Bobcat: Det går blixtsnabbt att gräva ut, fylla upp och flytta runt de enormt stora grus- och jordhögarna.
Bobcat: Det går blixtsnabbt att gräva ut, fylla upp och flytta runt de enormt stora grus- och jordhögarna.

För varje lass jord som Bobcaten lekande lätt rullar iväg med, skonar du din kropp från otaliga tag med din handhållna skyffel.

En kubikmeter jord kan väga upp till 1.900 kg, beroende på andelen lera. Och om du lägger ny beläggning, t ex en uppfart på 50 kvadratmeter, och ska gräva ut 30 cm jord, ja, då rör det sig om 15 kubikmeter eller 28,5 ton jord. Och det är precis här denna lysande maskin kommer in i bilden.

Vem som helst kan och får hyra och köra en Bobcat. De mindre modellerna kan transporteras på en trailer, de kan också enkelt komma in genom smala trädgårdspassager.

Det krävs naturligtvis lite övning för att köra runt en Bobcat, men med lite framåtanda tar det max en halvtimme innan du lärt dig de grundläggande greppen.

Våra experter på minigrävare liknar att köra en Bobcat med en så kallad Mooncar som finns på vartenda dagis (det är de små gula leksaksbilarna, som styrs med ett handtag på vardera sida).

Mycket mer än bara en skopa

En Bobcat är inte bara bra att gräva bort jord med. När du sedan ska fylla på med grus, kommer den naturligtvis också till nytta. Och riktigt användbar känns den när du ska flytta tungt arbetsmaterial från trottoaren hela vägen runt huset. En Bobcat kan utrustas med en pallgaffel, så att du snabbt kan flytta runt tio pallar marksten.

Det bästa med maskinen är att det är lätt att komma igång. Man kan hyra den i flera olika storlekar. Ju större och tyngre den är, desto mer kan den lyfta. Vi vill dock rekommendera att du hyr en så liten som möjligt. Ju tyngre maskin, desto mer förstör den gräsmattan och trottoaren.

LÄS OCKSÅ: Minigrävare - spara på dina krafter på ett kul sätt!

Så här kör du Bobcaten

Det kan vara skillnad på hur man ska köra de många olika minigrävare som finns att hyra. Men de grundläggande funktionerna är i stort sett desamma. De kan köra framåt, bakåt och åt sidorna, och så kan du naturligtvis också manövrera det påmonterade tillbehöret.

Så här kör du Bobcaten

VARNING!

En Bobcat är en liten pigg maskin som kan välta väldigt lätt, om du inte ser upp. Därför är huvudregeln att du aldrig får köra med en full (och därmed tung) skopa, så länge den är i lyft läge. Skopan ska alltid vara så nära marken som möjligt.

Här kan du hyra

Du kan hyra en Bobcat och andra minigrävare i många olika storlekar och varianter och med olika tillbehör. Men ju större och tyngre de är, desto dyrare blir det.

För ett anläggningsarbete hemmavid behöver det dock inte bli så dyrt. En liten modell som Bobcat S70 är idealisk till det mesta. Den är lätt att transportera, kan komma in nästan överallt, och så kostar det inte en förmögenhet att hyra den. Det kostar från ca 2.500 kr att hyra en maskin med bred skopa, pallgaffel och grep över helgen.

Ett par kedjor som hyr ut i stora delar av landet är Cramo och Ramirent. Det går även att hitta många lokala uthyrningsställen på nätet.

Læs mere: En bobcat klarar slitgöratLæs mere: Smart 3-i-1 avståndsmätare från Tech-ProLæs mere: Få ett genialiskt multiverktyg till verktygslådan

Grön uppfart som suger upp vattnet

$
0
0
Med gräsarmering i betong eller plast kan du göra en gräsmatta så stark att du kan parkera din bil på den, utan att den tar skada. Du kan också använda gräsarmering på de ställen där det är ett stort slitage, ex. vid gångstråk, framför förrådet eller vid gungställningen.
Med gräsarmering i betong eller plast kan du göra en gräsmatta så stark att du kan parkera din bil på den, utan att den tar skada. Du kan också använda gräsarmering på de ställen där det är ett stort slitage, ex. vid gångstråk, framför förrådet eller vid gungställningen.

Smarta, starka plastmattor

Du kan köpa armeringssten med håligheter som ger en ”grön” yta. Men om du lägger armeringsmattor av plast, kommer den gröna ytan dessutom att låta minst 70 procent av regnvattnet passera ner i marken.

Mattorna läggs på ett bärlager och fylls med en blandning av sand (30%) och jord (70%). Underlaget ska jämnas till men det måste inte vara lika jämnt som när man lägger stenplattor.

LÄS OCKSÅ: Så får du en stark gräsmatta med gräsarmering!

I den här gör-det-självbeskrivningen visar vi hur du lägger armeringsmattor på din uppfart. Du kan bland annat se hur du:

  • bygger upp bärlagret
  • förstärker kanten med betongsten
  • komprimerar underlaget
  • jämnar till översta lagret
  • klickar ihop armeringsmattorna
Læs mere: Grön uppfart som suger upp vattnetLæs mere: Gör så här: Avrinning på uppfartenLæs mere: Slipp grannens singel på din uppfart

Enkelt altantak på en helg

$
0
0
Konstruktionen är så enkel att du kan bygga taket på en helg.
Konstruktionen är så enkel att du kan bygga taket på en helg.

Ett tak över uteplatsen kan både förlänga säsongen och skapa ett användbart uterum, oavsett hur vädergudarna vill ha det.

Vår utgångspunkt är ett förhöjt trädäck, som redan har två stolpar från ett tidigare plank. För att slippa gräva ut och gjuta placerar vi en extra stolpe till utetaket på en stabil betongplatta och förser den med två kraftiga vagnsbultar så att den förankras i trädäckets underliggande regelverk.

Vill du läsa mer om altantak? Här hittar du inspiration och beskrivning av hur du kan bygga en övertäckt terrass.

Bygg det på en helg

Med en bärlina på väggen, en lätt takkonstruktion och ett klassiskt trapetstak gör vi ett utetak för sommaren som är så enkelt att du kan bygga det på en helg.

I den här gör-det-självbeskrivningen visar vi, steg för steg, hur du:

  • får stolparna helt rakt
  • bygger bärlina och hammarband
  • gör takkonstruktionen
Læs mere: Enkelt altantak på en helgLæs mere: Ny markis för bara 500 kr Læs mere: Suverän fristående terrass

7 starka fogar

$
0
0
7 starka fogar
7 starka fogar

Det är ofta man behöver foga ihop två trästycken, och det kan först verka som en lätt uppgift, där man antingen skruvar eller bultar ihop träet. Det kan vid vissa tillfällen vara alldeles utmärkta lösningar, medan det vid andra tillfällen kan vara en riktigt dålig idé. För att inte göra fel när du fogar ihop olika trästycken, är det därför bra att ha koll på vilka regler som gäller när stolpar, bärlina, takreglar, ramar, läkt och mycket annat sla fogas ihop eller förlängas.

Vi visar dig vilka principer du ska ha i bakhuvudet när du arbetar med fogar eller förlängning av trästycken, så att du inte riskerar att ditt bygge ramlar ner i huvudet på dig.

LÄS OCKSÅ: 4 träfogar alla kan göra

Læs mere: 7 starka fogar Læs mere: Laga hålen i träetLæs mere: Ska du välja gran eller fur?

Olika sorters speciallister

$
0
0
Dekorationslister är också praktiska, t ex för att täcka över sprickor och skador.
Dekorationslister är också praktiska, t ex för att täcka över sprickor och skador.

Hur används glaslister?

De vanligaste av tusentals olika speciallister är nog glaslisterna. De finns i olika dimensioner och material, men de har alla några saker gemensamt.

För det första ska de övre hörnen snedsågas med en 90 graders avfasning, och om man inte har en listsax kan man använda en fintandad såg och en geringslåda.

För det första ska de övre hörnen snedsågas med en 90 graders avfasning, och om man inte har en listsax kan man använda en fintandad såg och en geringslåda.

För det andra ska avståndet mellan de stående listerna och den nedre fönsterlisten vara 7 mm. De stående listerna ska kapas i 15 graders vinkel.

För det tredje börjar man med att montera den nedre glaslisten, innan man mäter upp och monterar de stående listerna. Då blir man helt säker på att de passar och inte spänner nedåt.

För det tredje börjar man med att montera den nedre glaslisten, innan man mäter upp och monterar de stående listerna. Då blir man helt säker på att de passar och inte spänner nedåt.

Dimensioner

Utbudet av lister är svårt att överblicka. Köpenhamns listfabrik säger sig ha ”världens största urval av trälister”: www.kbhlistefabrik.dk/. Här under ser du några av de lister som nämns i artikeln:

  • Hålkälslist:
    10 x 10 mm till 60 x 60 mm

  • Hörnlist:
    10 x 21 mm till 42 x 42 mm

  • Glaslist:
    8 x 10 mm till 13 x 35 mm

  • **Skarvlist: 9 x 15 mm till 20 x 68 mm

  • Skugglist:
    8 x 21 mm till 21 x 30 mm

  • Vägglist:
    6 x 27 mm till 33 x 68 mm

  • Ledstång:
    33 x 44 mm till 55 x 62 mm

Viktigt om lister!

Listernas klena dimensioner gör att man måste vara försiktig vid montering. Spetsen på dyckert plattas till och slås i en bit från änden. Annars kan träet spricka. Lister som skruvas ska förborras.

Fönsterlister

Där man förr i tiden föredrog att hålla fast och skydda fönsterglas med trälister, används allt oftare plast, aluminium eller en kombination av trä och aluminium. Det beror på att de nya materialen är lättare att underhålla och att listerna inte kan angripas av röta.

Læs mere: Olika sorters speciallisterLæs mere: 7 starka fogar Læs mere: Laga hålen i träet

Byg en egen slogbod

$
0
0

Slogboden är en urgammal byggnadstyp som trots den relativt enkla konstruktionen är synnerligen praktisk. Det visste man redan på vikingatiden då man började bygga slogbodar. Slogbodens främsta uppgift har varit att fungera som sommarbostad för kreatursskötande bönder, som behövde ett ställe att övernatta när man samlade foder till sina kreatur.

Man byggde slogbodarna av rejält virke och behandlade träet med respekt. Det är en av anledningarna till att det finns massvis av gamla slogbodar bevarade. I dag kallas de ofta vindskydd och används i andra syften, bland annat som kojor och övernattningsställen för turister.

Som sådana har de blivit så populära att flera företag börjat tillverka liknande vindskydd i byggsatser.

Bygg vindskydd – och kom nära naturen

Men du ska naturligtvis bygga vindskyddet själv av lösvirke och Gör Det Själv ger dig en komplett steg-för-steg-beskrivning med ritning.

Du kan sedan placera vindskyddet på villatomten, där det blir en alla tiders grillkoja eller lekstuga. Sätt det ute vid sommarstugan som gästhus eller på jaktmarkerna som koja.

Vindskydd med massor av plats

Storleken på vindskyddet gör att 6–8 personer kan sitta i det (med ryggsäckar) och att 4–6 personer kan övernatta i det. Och även om det skulle ösregna kan du sitta torrt och grilla under det stora taksprånget.

Om du vill kan du förlänga taket på samma sätt som i Dalarna, men i så fall skall taket stöttas längst ut av kraftiga stolpar. Vår vindskydd byggs av gran som vi fick sågat i önskad dimension. Bottenytan är 7,2 kvadratmeter (300 cm bred och 240 cm djup).

Golvet har höjts cirka 40 cm över marken och är därför alltid torrt och kanten får då perfekt sitthöjd. Väggarna består utvändigt av avbarkade och nästan halvrunda brädor som spikats fast på plana brädor som lockpanel.

De halvrunda brädorna är de yttersta bitarna av stammen som normalt annars sorteras bort på sågverk. Både golv och tak görs av 28 mm tjocka brädor på reglar. Taket tjäras en gång innan vi avslutade med takpapp.

Bygg vindskydd på två helger

När du väl har skaffat allt material bygger du vindskyddet på en eller två veckoslut (beroende på hur långa du gör dem!). Med lite hjälp av ett par vänner går det fort.

På utsidan har brädorna strukits med tjära och linolja (blanda 4 delar tjära och 1 del linolja). Det ger en vacker kulör på träet samtidigt som det skyddar träet.

I framtiden räcker det sedan om du stryker träet cirka vart femte år med samma blandning.

Bygg eget vindskydd – så här gör du steg för steg

Ladda ned hela vindskyddsartikeln och hämta både ritning och en utförlig byggbeskrivning med bilder och materiallista.

Læs mere: Byg en egen slogbodLæs mere: Ny metod ger en perfekt grundLæs mere: Behövs vindpapp på förrådet?

Vinn en Bosch Indego M+ 700 robotgräsklippare

Bygg en vacker pergola till trädgården

$
0
0

Det är någonting romantiskt med en pergola, som kan vara vacker och samtidigt ge en skyddad plats i trädgården, där du kan hitta skugga när solen steker.

Den enkla konstruktionen används nämligen till att stötta klätterväxter som med tiden växer sig till ett skuggande tak under sommarhalvåret.

Det är överraskande lätt att bygga en pergola. Du gör det på en helg om du följer Gör Det Självs vägledning.

Så lätt bygger du själv en pergola

En pergola består av upprättstående stolpar med tvärgående sparrar. Formen på dessa kan t.ex. vara runda.

Du kan själv bygga en pergola var som helst – längs med en mur eller fristående, med eller utan lutning på “taket”, målat eller i obehandlat trä – det finns massor av möjligheter.

Det är viktigt att du är noggrann med att få den bärande konstruktionen – en stolpe och två bärlinor – placerade helt rakt. Sedan är det ganska enkelt att lägga reglar och tvärgående sparrar ovanpå.

Redaktionen rekommenderar: På dessa sidor kan du finna inspiration och instruktioner för hur du kan bygga din egen pergola..

Bygg den pergola du gillar bäst

Så länge pergolan bara ska bära sig själv är du inte så beroende av bestämda avstånd mellan reglar och sparrar. Du kan därför lugnt sikta på att bygga pergolan precis så som du vill att den ska se ut.

I vår guide kan du se en pergola som lämpar sig att bygga själv, som är gjord som en enkel träkonstruktion med en stolpe och ett par bärande reglar, eftersom den är byggd i ett urtag vid ett skjul. Materialkostnaden är 2000 kronor.

Ladda ned artikeln och få vägledning och inspiration till hur du själv bygger en pergola och får en skuggig plats.

Læs mere: Få svalkande skugga med pergolaLæs mere: Pergola med läckra detaljerLæs mere: Bygg en pergola med starka bågar

Gabion: Bygg ett stadigt plank av sten och järn

$
0
0
Gabioner: Stora kullerstenar används för att skapa en naturlig mur. Den här gabionen har inte någon ovansida. Stenarna ligger öppet.
Gabioner: Stora kullerstenar används för att skapa en naturlig mur. Den här gabionen har inte någon ovansida. Stenarna ligger öppet.

Har du aldrig stött på ordet gabioner? Då är du inte ensam, för det är ett ord som inte ingår i de flesta gör-det-självares ordförråd. Gabioner är stenpartier, murar eller ett slags plank av lösa stenar som hålls på plats i trådburar av galvaniserat stål.

Burarna finns som byggsatser i olika storlekar, och stenarna köps oftast tillsammans med burarna. Det finns många möjligheter att bygga i precis de former och storlekar som du vill. Du kan till och med ställa burarna ovanpå varandra, om du vill ha riktigt höga gabioner.

Vad kostar gabioner?

På nätet finns det många leverantörer. Deras priser är för själva gabionerna - alltså för burarna utan sten. På flisbyab.se kan man t ex köpa en gabion på 200 x 50 x 50 för 1.490 kr. Till det kommer alltså själva stenarna.

Kan jag bygga dem själv?

Man kan mycket väl köpa nät av galvaniserat stål och själv sätta ihop sina gabioner, men det är mycket viktigt att skarvarna är urstarka, annars klarar buren inte av att hålla ihop från vikten av de många kilo sten som de ska fyllas med. Med de färdiga monteringskit som vi använder på följande sidor, låses de olika burarna hårt ihop.

Vilken sten ska jag använda?

Du kan använda vilken sten du vill. Gabionerna finns med olika storlek på maskorna, och du måste naturligtvis fylla på med stenar som är större än maskorna. Annars rinner de ut. Du kan använda till exempel billig fyllnadssten eller dyrare sten som till exempel granit.

Se hur du bygger en modern gabion

I den här gör-det-självbeskrivningen kan du se hur du bygger gabioner.

Gabionerna är inte svåra att bygga, men det är tungt och hårt arbete. Våra gabioner omger ett nytt trädäck och vi väljer att montera trallbrädor på dem, så att de kan användas att sitta på.

Vi går igenom hur du:

  • gör underlaget färdigt för gabionerna
  • monterar gabionerna
  • ställer gabionerna på plats
  • fyller gabionerna med sten
Læs mere: Bygg ett stadigt plank av järn och stenLæs mere: Slitstark trädgårdsgrindLæs mere: Lyxplank med lampor och ljuddämpning

Vad ska jag måla min sockel med?

$
0
0
Här använder vi en tjock kallasfalt som stryks på med pensel. Asfalten är slitstark men andas.
Här använder vi en tjock kallasfalt som stryks på med pensel. Asfalten är slitstark men andas.

Fråga:

I år ska min fasad få sig en rejäl omgång. Kan jag använda samma färg till stenvägg och sockel?

Svar:

Nej, du ska använda en speciell sockelfärg, som låter stenen andas. Sockelfärg är mycket slitstark och vattenavvisande. Sockeln ska grundas innan du målar med sockelfärgen. Du kan också välja kallasfalt, som är tjockare.

Gemensamt för färg och asfalt är att produkterna är diffusionsöppna, vilket betyder att fukt inte stängs in i muren. Färgen låter muren andas, så att fukten kommer ut.


Vill du läsa mer om socklar? Här ger vi dig råd och tips om hur du själv kan reparera och underhålla husets sockel.

Læs mere: Putsa sockeln perfektLæs mere: Vad ska jag måla min sockel med?Læs mere: Ny sockel i fyra steg

Betongtrappa som håller

$
0
0
Med en pensel stryker vi förankringsgrund (primer) på betongtrappan.
Med en pensel stryker vi förankringsgrund (primer) på betongtrappan.

Fråga:

Jag har försökt reparera min trasiga trappa, men betongen håller bara i ett år. Vad gör jag för fel?

Svar:

Det kan bero på att underlaget inte förberetts ordentligt.

Det är viktigt att ta bort alla rester av betong och smuts. Använd t ex en stålborste för att rengöra området. Därefter ska betongen primas, och det är avgörande eftersom primern, även kallat förankringsgrund, säkerställer god vidhäftning.

Stryk på primern med pensel och se till att komma in i alla håligheter. Det finns att köpa i bygghandeln och kostar inte så mycket.

LÄS OCKSÅ: SÅ HÄR: Reparerar du din betongtrappa

Læs mere: Betongtrappa som hållerLæs mere: Lätt stentrappa som håller för evigtLæs mere: Gjuten trappa med gjutform

Snyggt förråd med gott om plats

$
0
0


Förrådet har två dörrar, så att det kan öppnas helt. De går i ett med förrådets framsida.

Förrådets ribbeklädnad består av träribbor som snedsågats. Med lite tur kan du få gjort sådana ribbor i bygghandeln eller på brädgården. Eller så kan du göra dem själv.

Ladda ner beskrivningen

I den här gör-det-självbeskrivningen kan du se hur du bygger det snygga förrådet. Förrådet är inte svårt att bygga, men det är viktigt att du mäter exakt. Det kan vara bra att vara två om arbetet.

Vi visar hur du:

  • bygger upp stommen
  • sätter upp takkonstruktionen
  • monterar ribbpanelen
  • sätter ihop dörren av ribbor på reglar
  • lägger på takskivorna
  • skruvar på den dolda avrinningsrännan
Læs mere: Snyggt förråd med gott om platsLæs mere: Snyggt cykelskjul i modulerLæs mere: Bygg ditt eget cykelgarage

Putsa sockeln perfekt

$
0
0
Utkast, slamning, grundlager, häftlager – kärt barn har många namn. Men alla namnen gäller ett tunt lager bruk som “sprutas” på underlaget och som, när det har härdat, gör att det slutliga putslagret fäster bra och säkert mot underlaget.
Utkast, slamning, grundlager, häftlager – kärt barn har många namn. Men alla namnen gäller ett tunt lager bruk som “sprutas” på underlaget och som, när det har härdat, gör att det slutliga putslagret fäster bra och säkert mot underlaget.

En påse färdigblandat cementbruk, vatten och två olika sätt att blanda. Det är allt du behöver för en perfekt putsad sockel.

I den här gör-det-självbeskrivningen visar vår yrkesman hur du putsar sockeln.

Vi har byggt en liten testanläggning för att visa hur man putsar. En sockel ligger nästan alltid indragen en bit från fasaden. Det simulerar vi med en platta som hänger ett par centimeter ut över sockelns kanter på båda sidor om hörnet. Dessutom är den här sockeln byggd i en vinkel, så vi får också möjlighet att putsa ett utvändigt hörn.

Lycka till!

Læs mere: Putsa sockeln perfektLæs mere: Vad ska jag måla min sockel med?Læs mere: Ny sockel i fyra steg

Högbädd i 3 nivåer

$
0
0
De tre våningarna ställs ovanpå varandra med hjälp av små klossar av lärkträ.
De tre våningarna ställs ovanpå varandra med hjälp av små klossar av lärkträ.

Högbäddar finns i många trädgårdar, och det av en anledning. Jordtemperaturen är högre i en högbädd, och det betyder att du kan komma igång tidigare med att odla grönsaker och kryddor - och du kan fortsätta längre.

Det finns många olika sätt att bygga en högbädd på, och du kan använda allt från ädelträ till komposit.

LÄS OCKSÅ: Här har vi samlat alla våra byggbeskrivningar för högbäddar, så att du kan få inspiration och vägledning till hur du själv bygger nästa högbädd.

Här bygger vi av lärkträ, och vi gör en variant i flera våningar, så att vi kan skilja grönsakerna åt och samtidigt ge den en speciell stil.

Vi har köpt trä på det lokala sågverket, men naturligtvis kan du också bygga din högbädd med virke från byggmarknaden.

Ladda ner artikeln och se hur du bygger den smarta högbädden.

Læs mere: Små smarta odlingslådor Læs mere: Högbädd i 3 nivåer Læs mere: Högbädden som håller i över 20 år!
Viewing all 174 articles
Browse latest View live