IR termometer
En IR termometer är ett smart och smidigt verktyg med många olika användningsmöjligheter.
Här under kan du läsa om vad du kan använda en IR termometer till, hur den fungerar och vad du ska titta på när du ska köpa en IR termometer. Du får också en flera bra tips på hur du får så exakta mätningar som möjligt när du använder en IR termometer.
Så fungerar en IR termometer
En IR termometer fungerar genom att en lins i termometern fokuserar den infraröda energin och skickar den vidare till en detektor, som därefter konverterar energin till en elektronisk signal. På den IR termometerns display visas den elektroniska signalen som en temperaturenhet.
Med en IR termometer kan man därför göra temperaturmätningar på avstånd och helt utan kontakt med det föremål/den yta som ska mätas.
Här kan du använda en IR termometer
En IR termometer kan användas till många olika mätningar. Du kan bl.a. använda den till:
- Avslöja värmeläckor i ditt hus – både utomhus och inomhus
- Mätning av temperatur på svårtillgängliga platser
- Att kontrollera golvvärmen och se om den värmer som den ska
- Temperaturmätning vid matlagning
Nedan kan du läsa mer om några av möjligheterna med en IR-termometer.
Kontrollera husets värmeavgivning med en infraröd termometer
Är ditt hus ordentligt isolerat? Eller sipprar värmen ut till gråsparvarna? Med en IR termometer kan du lokalisera de ytor där ditt hus behöver extra isolering, och var allt för mycket värme därför läcker ut. På det viset kan du både sänka värmekostnaden och samtidigt vara snäll mot miljön.
Bor du i ett hus med stora temperaturskillnader inomhus är en hög värmekostnad dock inte ditt enda problem. I hus med stora temperaturskillnader är det nämligen större risk för att det bildas kondens på de kalla väggarna – och det älskar mögelsvamparna.
Det finns med andra ord många goda anledningar till att lokalisera de ställen där värmen pyser ut ur ditt hus.
Hitta läckorna utifrån med en IR termometer
Med en IR termometer kan du snabbt och lätt se värmeavgivningen på ytterväggen av ditt hus. När du ska mäta temperaturen på husets yttervägg är det viktigt att du mäter temperaturen på flera utvalda ställen på ytterväggen. Du kommer förmodligen uppleva att väggen är varmare på vissa ställen, och det kan bero på ofrivillig värmeavgivning. OBS! Du bör göra dina mätningar på molniga dagar. Under soliga dagar kommer solen att värma upp väggen vilket kan ge ett missvisande resultat.
Ett stort värmeutsläpp på husets yttervägg kan bero på olika saker. En orsak kan vara att isoleringen i Skalmuren har fallit samman. En annan orsak kan vara att det finns en köldbrygga i väggen, t.ex. i form av en betong-/stålbalk.
Många kommer dessutom uppleva, att värmen sipprar ut vid fönstren. Är detta fallet kan värmeutsläppet vara ett tecken på att fönsterkarmarna behöver nya tätningslister, att fogen inte är tillräckligt isolerad eller att fönstret helt enkelt är dåligt konstruerat.
Hitta läckorna inomhus med en IR termometer
En kraftig temperatursänkning, ett kallt hörn eller drag vid fönster och ytter- och altandörrar kan vara tecken på värmeläckor inomhus.
Metoden för att mäta temperaturskillnad inomhus är den samma som utomhus – mät på flera olika ställen på väggen. Utifrån dessa mätningar kan du få en indikation på om ditt hus är tillräckligt isolerat.
Kontrollera golvvärmen med IR termometer
Den IR termometer kan användas till att se exakt var slangarna till golvvärmen ligger på bad- eller vardagsrummet. Du kan även se om golvvärmen fungerar som den ska genom att mäta temperaturen på golvytan på flera olika ställen på golvet.
Använd IR termometer vid matlagning
Ja, det stämmer, du kan faktiskt använda en IR termometer i köket.
Har du ingen sockertermometer – eller är du bara trött på att diska den varje gång du har doppat den i en skål med smält choklad, en panna full med varmt smält socker eller liknande? Då borde du skaffa dig en IR termometer.
På en bråkdel av en sekund kan du se yttemperaturen på chokladen, krämen, sockermassan eller glasyren – utan att behöva använda en vanlig sockertermometer. Enklare än så blir det inte.
Checklista vid köp av IR termometer
Ditt val av IR termometer beror i hög grad på vad du ska använda den till (och hur tjock din plånbok är).
Det finns dock några saker du bör ha koll på oavsett vad när du köper IR termometer:
- Mätintervallet: Visar hur låg och hög temperatur termometern kan mäta.
- Optikens spridningsvinkel: Spridningsvinkeln är en indikation på hur stor yta som kan mätas från ett visst avstånd.
- Noggrannheten: Ingen IR termometer mäter helt exakt, och mätningarna kommer därför aldrig bli 100 % korrekta. De flesta IR termometrarna på marknaden har en noggrannhet på +/- 1 till 3 °C.
Pris på IR termometer
IR termometrar finns från några hundra kronor till flera tusen. De flesta klarar sig gott med en av de billigare modellerna, men ta dig en funderare på vad du ska använda termometern till innan du köper den.
Om du planerar att använda din IR termometer i ditt arbete bör du satsa på en av de mer exakta termometrarna på marknaden. Ska du däremot använda din IR termometer till små mätningar i hemmet klarar du dig fint med en billigare och lite mindre avancerad modell.
Tips för temperaturmätning med IR termometer
Det är enkelt att använda en IR termometer – när man väl vet hur man ska göra för att få en så noggrann temperaturmätning som möjligt.
Därför har vi samlat en handfull bra tips för temperaturmätning med IR termometer:
- Tänk på att du bara kan mäta yttemperatur med en IR termometer.
- Stäm av mätavståndet med den IR termometerns fokus (det vill säga förhållandet mellan mätavstand och mätområde)
- Justera den IR termometern efter den omgivande temperaturen.
- Mät direkt på materialen. Om materialen t.ex. ligger i en papplåda ska lådan öppnas och mätningen ska göras ned i lådan – annars mäter du papplådans yttemperatur och inte själva materialets.
- Mät alltid på det samma plats om du ska läsa av temperaturen på ett bestämt material flera gånger och över en längre period.
- Ska du mäta temperaturer på husets yttervägg ska du alltid göra mätningarna när det är mulet väder.
Læs mere:
Ta tempen på ditt husLæs mere:
Därför SKA du använda byggfolietejpLæs mere:
Täta ångspärrar – 3 svåra ställen