Quantcast
Channel: Gör Det Själv
Viewing all 174 articles
Browse latest View live

30 tips om gips

$
0
0
30 tips om gips
30 eksperttips om gips

1. Skär skivorna med hobbykniv

Det finns ingen anledning att såga de raka kanterna. Skivorna kapas mycket enklare genom att man skär igenom pappet på den ena sidan med en hobbykniv och knäcker skivan över en skarp kant.

LÄS OCKSÅ: Vad är gips?

2. Böj gipsen

Även om gipsskivan är platt, kan du ändå bygga runt. En vanlig 13 mm-gipsskiva kan böjas till en sväng med en radie på 350 cm, utan att kartongen på skivan spricker. Fuktar du den med bara vatten, kan den böjas till en radie på 200 cm. En 6 mm-gipsskiva kan böjas hela vägen ner till en radie på 60 cm, när den fuktats med tvålvatten.

LÄS OCKSÅ: Bli expert på gipsskivor på 5 minuter

3. Lufttätt är ljudtätt

En stor fördel med två lager gips är att du enklare kan göra väggen lufttät och inte minst ljudtät. Det första lagret skruvas så att det är 10-15 mm luft åt alla håll. Fogen fylls helt med akrylfogmassa, och medan den fortfarande är fuktig skruvas det andra lagret upp så att det går ända ut i kanten.

Ladda ner artikeln och få expertens goda råd innan du sätter igång.

Læs mere: Hitta rätt kakelfogLæs mere: Världens enklaste tapetLæs mere: 30 tips om gips

Lackering av golv

$
0
0
Ett nylackat golv är vackert och håller i många år. Och så är det betydligt billigare än ett nytt golv.
Ett nylackat golv är vackert och håller i många år. Och så är det betydligt billigare än ett nytt golv.

Två alternativ: Akryllack eller alkydlack

Akryllack

Den vattenlösliga lacken, som är akrylbaserad, är mest lämplig för ljusa träslag, eftersom särskilt matt lack kan ge en lätt vitaktig yta. I gengäld är lacken i det närmaste osynlig och gulnar inte med tiden. Akryllack kan dock få ekträ att se mörkare ut, så om du vill undvika det bör du använda alkydlack till ek.

Alkydlack

Till mörka träslag är alkydlack bäst. Den är visserligen inte lika miljövänlig som akryllacken, men den ger golvet en viss djupkänsla - särskilt om man använder en matt lack.

Alkydlack är inte lika slitstark som akryllack, och den kräver effektiv vädring både vid och efter appliceringen.

Viktigt! Exotiskt trä

Exotiska träslag, som t ex teak, mahogny och palisander, innehåller oljor och är därför svåra att lacka.

Det krävs en speciell alkydlack, men viktigast - enligt båtbyggare som arbetar med den sortens trä - är slipningen och många lager lack.

Det råa träet slipas med grovt sandpapper (korn 100-120) så att det bildas spår som lacken kan tränga ner i. Slipning med fint sandpapper ger dålig vidhäftning och risk att lacken flagnar av.

Lacka 6-8 gånger och slipa mellan varje lager - till sist med korn 320.

Læs mere: Så här lagar du repor och sprickor i trägolvetLæs mere: Lackering av golv Læs mere: Gjut golv utan betong

Ska jag ha undertak till mitt plåttak?

$
0
0
Filten limmas på plåten, så att den kan suga upp kondens.
Filten limmas på plåten, så att den kan suga upp kondens.

Fråga:

Jag är på gång att bygga ett nytt garage, och jag vill gärna lägga ett plåttak på byggnaden. Behövs det ett undertak?

Svar:

Frågan är om ditt garage ska isoleras. Är svaret nej, behövs inte något undertak. Då ska du istället montera så kallat kondensskydd.

När utomhustemperaturen faller, bildas det nämligen kondens på den varma sidan av plåttaket, alltså inne i ditt garage. Den kondensen kan bidra till att det bildas fuktskador.

Kondensskyddet består av en filt som limmas fast på undersidan av takplåten. Filten suger upp kondensen, så att den inte söker sig till andra ställen.

Læs mere: Ska jag ha undertak till mitt plåttak? Læs mere: Är ett tak av naturskiffer bra? Læs mere: Är asbest i eternitskivor farligt?

100 tips inne & ute

$
0
0
Ska du rensa hängrännor utan att någon håller i stegen. Gör då en enkel “stoppkloss”, så att du kan stå säkert på stegen.
Ska du rensa hängrännor utan att någon håller i stegen. Gör då en enkel “stoppkloss”, så att du kan stå säkert på stegen.

Ofta behövs det inte mer än ett enda, enkelt tips för att underlätta arbetet. Vi har samlat våra 100 bästa tips för hus och trädgård som utan tvivel kommer göra livet som husägare lättare.

För att hålla ordning på alla tipsen har vi delat in dem i en rad underkategorier:

  • Gräsmatta
  • Stensättning
  • Träd & Plantering
  • Mur & Puts
  • Växter & Vattning
  • Ytterpanel & Infästningar
  • Målning
  • Trädäck
  • Trä
  • Verktyg & Utrustning
Læs mere: Dölj de murkna panelbrädorna Læs mere: 100 tips inne & ute Læs mere: Putsa sockeln perfekt

2 metoder: Stoppa rosten

$
0
0
Stoppa rosten – här får du både den snabba och den grundliga lösningen.
Stoppa rosten – här får du både den snabba och den grundliga lösningen.

Metod 1: Den snabba

Har du rost på trädgårdsgrinden eller ledstången, som du bara vill få fixat snabbt, så är Hammerite ett genialiskt val. Det är både grund och slutfärg i samma produkt. Så du kan nöja dig med att ta bort det som sitter löst och sedan måla två gånger. Du får stopp på rostangreppet, och det går snabbt. Men du får inte samma snygga, jämna yta som om du väljer den grundliga metoden.

Metod 2: Den grundliga metod

Om du mår bäst av att göra saker 100 procent korrekt, ska du avlägsna allt på den yta som ska målas. Då får du en fullständigt blank och jämn yta, som är som ny. Det nya färglagret byggs upp i flera omgångar med metallfärg - först en grundoch sedan en slutmålning, som gör ytan mycket motståndskraftig och som håller sig snygg i många år.

Læs mere: 2 metoder: Stoppa rosten Læs mere: 6 misstag du ska undvika när du målar husetLæs mere: Så här målar du rör och element

Små smarta odlingslådor

$
0
0


Lådor med blommor och kryddörter är både praktiska och bidrar till trivseln på uteplatsen. Här har de byggts ihop, så de fyra lådorna hamnar i olika nivåer. Det blir mer spännande att titta på, och så är det enkelt för barnen att vara med.

Projektet är ganska lätt om du bara du är noggrann när du sågar. De tar 1 dag att bygga och kostar ca. 900 kr.

LÄS OCKSÅ: Här har vi samlat alla våra byggbeskrivningar för högbäddar.

I den här gör-det-självbeskrivningen visar vi hur du:

  • sågar ut ribbor, bottnar och sidor
  • sätter ihop odlingslådorna
  • klär lådorna och fyller dem med jord

Lycka till!

Læs mere: Små smarta odlingslådor Læs mere: Högbädd i 3 nivåer Læs mere: Högbädden som håller i över 20 år!

Världens enklaste tapet

$
0
0
Limmet stryks direkt på väggen i stället för på baksidan av tapetvåderna.
Limmet stryks direkt på väggen i stället för på baksidan av tapetvåderna.

Smart tapet med stark baksida

Den mesta tapet som idag säljs till gör-det-självare är av typen non-woven, även kallat smart tapet bland yrkesmän. Tapeten har en baksida av filt, vilket betyder att man inte behöver sätta någon utjämning först för att få tapeten att sitta fast ordentligt på väggen när man tapetserar.

Det är inte svårt att tapetsera med non-woven-tapet, men det är viktigt att du har koll på de grundläggande principerna innan du sätter igång. I den här gör-det-självbeskrivningen visar vi, steg för steg, hur du gör.

Lycka till!

Læs mere: Världens enklaste tapetLæs mere: Så använder du glasfilt och glasfibervävLæs mere: Helt släta väggar med glasfilt

Dölj de murkna panelbrädorna

$
0
0
Du kan lätt dölja de murkna fasadbrädorna med en aluminiumlist längst ner på fasaden – särskilt om du har turen att hitta en aluminiumprofil som inte kräver någon större anpassning.
Du kan lätt dölja de murkna fasadbrädorna med en aluminiumlist längst ner på fasaden – särskilt om du har turen att hitta en aluminiumprofil som inte kräver någon större anpassning.

Så här gör du

Fasadbrädornas nederdel är extra mycket utsatta för fukt, t ex från vatten som stänker upp från marken när det regnar rejält. Med tiden kan brädornas nedersta delar murkna, medan resten av fasaden förblir fin.

Därför vore det förargligt att byta hela fasaden, dessutom är det ett stort och dyrt projekt. Och dumt, för det krävs inte mycket för att fixa det.

Du hittar bara en standardaluminiumprofil i bygghandeln, som du sätter nederst på fasaden, så att du döljer det skadade träet. Enklare blir det inte!

LÄS OCKSÅ: Klädselbrädor - se vilken typ du ska välja!

LÄS OCKSÅ: Ytterpanel - Se alternativen här!

Standardaluminiumlister – för många ändamål

Aluminiumprofiler i olika storlekar och varianter finns i standardsortimentet hos allt fler bygghandlare. De kan inte bara användas som takfot, fönsterbleck och liknande. De kan också mycket väl användas till annat än de kanske ursprungligen är gjorda för. Och det finns fördelar, eftersom materialet håller väldigt länge och är i stort sett underhållsfritt. Därför är de också utmärkta som t ex en “offerbräda” på ett förråd.

Finns inte den sorts profil som du behöver, kan du själv bocka till dem och anpassa dem efter eget önskemål - eller få det gjort hos en plåtslagare. Det finns målade aluminiumprofiler, så du kan ha tur och hitta en som passar till din fasad. Då slipper du måla.

Læs mere: Dölj de murkna panelbrädorna Læs mere: Fjällpanel - Se den klassiska ytterpanelenLæs mere: Ytterpanel - Se alternativen här!

Så här lagar du repor och sprickor i trägolvet

$
0
0
Man behöver inte leva med en repa eller ett jack i trägolvet. Det kan lätt lagas.
Man behöver inte leva med en repa eller ett jack i trägolvet. Det kan lätt lagas.

TIPS: Kemiskt trä

Kemiskt trä är fantastiskt: Det är lätt att blanda ihop, härdar snabbt och går till slut att behandla på samma sätt som vanligt trä.

Det är dock viktigt att inte blanda mer än man kan använda inom 10 minuter, för när massan börjar bli grynig, är den färdig och måste kasseras.

Kemiskt trä är en kemisk produkt, så när man slipar eller sågar i det är det en riktigt bra idé att ha på sig andningsmask och skyddsglasögon. Rengöring med förtunning ska göras innan massan härdat.

LÄS OCKSÅ: Så använder du reparationsmassa till trä

Læs mere: Så här lagar du repor och sprickor i trägolvetLæs mere: Tål mitt trägolv att slipas?Læs mere: Så här lägger du trägolv runt rör

Hitta rätt kakelfog

$
0
0
Kakelfog: Med rätt verktyg och lite träning kan du foga kakelvägg och klinkergolv med snyggt resultat.
Kakelfog: Med rätt verktyg och lite träning kan du foga kakelvägg och klinkergolv med snyggt resultat.

Viktigt om epoxi!

Glöm inte att använda handskar när du arbetar med epoxifogmassa. Och se till att inte blanda mer än du kan använda på 1 timme - inklusive rengöring - för epoxifog blir mycket hårt när det härdar.

Tillbehör till epoxi

Epoxifogmassan kan tillföras olika effektkomponenter innan den läggs på. Glitter och färgkorn är några av dem.

Speciellt med utefog

Mycket regn, frost och direkt sol kan gå hårt åt klinkerfogarna. Titta efter hål och sprickor i fogarna varje höst. För om det kan tränga in vatten mellan klinkerplattorna, kan frosten få dem att spricka eller helt lossna.

Læs mere: Hitta rätt kakelfogLæs mere: Världens enklaste tapetLæs mere: 30 tips om gips

Dölja skruvar med träplugg

$
0
0
Dölja skruvar med träplugg
Dölja skruvar med träplugg

Träpluggar görs med ett pluggborr-set

Ett pluggborr-set består av ett forstnerborr att göra hålen med och ett pluggborr att tillverka träpluggarna med. De två borren är noga anpassade för varandra så att de träpluggar som pluggborret gör passar exakt i forstnerborrets hål. De flesta pluggborr ser ut så. De köps i set med ex. fem olika storlekar.

Dölja skruvar med träplugg

LÄS OCKSÅ: Pluggborr – en snabbguide

Så placeras skruv och träplugg

Hål borras med ett forstnerborr ca halvt ner i brädan som ska fästas med skruv och träplugg. Hålet är ca dubbelt så stort som diametern på skruvskallen. Brädan fästs nu med en skruv som placeras mitt i hålet, och som skruvas i så att skruvskallen går i nivå med botten av hålet.

Applicera lim på träpluggen, och slå den på plats ner i hålet. Överflödigt trä tas bort.

Läs mer om trägolv

Dölja skruvar med träplugg

Se i filmklippet hur du gör

Här demonstrerar hantverkaren hur man monterar ett golv med skruvar och därefter döljer skruvhuvudena med hjälp av träpluggar.

Varje golvplanka monteras med två skruvar. På de här plankorna, som är 18 cm breda, fäster vi skruvarna 4 cm från kanten.

Man måste markera mycket noga så att skruvarna hamnar på en rät linje. Plugghålen följer samma linje och det blir inte snyggt om de inte snörrätt efter varandra.

Tumregeln är att göra hål för skruvarna en fjärdedel av plankans bredd in från kanten. Dels sitter plankan väl fast, dels finns det gott om plats för pluggarna. Dessutom minimeras risken för att plankan spricker.Här har vi valt 16 mm pluggar och förborrar därför med ett pluggborr i hårdmetall, som närmast fräser upp hålet och lämnar en skarp övergång.

Borra bara halvvägs genom plankan. Den här plankan är 22 mm tjock. Vi borrar därför bara 11 mm. Därefter använder vi en pluggborr för att ta ur passande pluggar. De finns i många olika storlekar upp till 30 mm. Sedan görs golvet fast med 4,5 x 60 mm skruvar. Montera en 16 mm pluggborr i borrmaskinen.

Använder man samma virke till pluggarna som i golvet blir pluggarna mindre framträdande. Med pluggborren monterad i borrmaskinen går det snabbt att ta ut en mängd pluggar. Se till att hålla borrstålet i rät vinkel mot plankan så att pluggarna blir helt raka. Annars kan du använda en pelarborrmaskin. När borrstålet gått i botten knäcker man bara pluggen lite åt sidan, så att den lossnar från virket.

Vänd och vrid på pluggarna så att de stämmer överens med ådringen i plankan. När du hittat en plugg som stämmer är det bara att lägga på trälim och knacka ner pluggen i hålet med en hammare. Därefter stämmer man av den uppstickande delen av pluggen med ett vasst stämjärn bit för bit. Kom ihåg att vända den vinklade delen av eggen neråt, annars är det risk att pluggen förstörs och stämjärnet fastnar i plankan.

Hantverkaren rekommenderar att du sätter i pluggarna en planka i taget, för att vara helt säker på att de hamnar tätt ihop. När alla pluggar är monterade ska golvet slipas. Här använder vi en excentnerslipmaskin, först med korn 120 och sedan korn 180, så att pluggarna hamnar i nivå med golvet. Det går också att köpa färdiga pluggar i stället för att tillverka dem själv, men det är mycket dyrare.

Man kan också köpa en rundstav, exempelvis i teak, och såga till pluggarna. Såna pluggar limmas och slipas på samma sätt. Det ger ett speciellt intryck om pluggarna är gjorda i annat virke än själva golvet. Väljer man att lägga ett golv med träpluggar måste man räkna med att slipa hela golvet med en golvslipmaskin och sedan ytbehandla golvet.

Læs mere: Så här lagar du repor och sprickor i trägolvetLæs mere: Dölja skruvar med träpluggLæs mere: Tål mitt trägolv att slipas?

Den nye hemmahantverkarens mardröm

Förläng robotgräsklipparens livslängd

$
0
0
Det kan samlas mycket gräs och annat skräp under kåpan.
Det kan samlas mycket gräs och annat skräp under kåpan.

Även om roboten i stort sett sköter sig själv, bör du se över den en gång om året. Det är lämpligt att göra det när trädgårdssäsongen är slut och roboten ska packas ihop. Den avancerade elektroniken är känslig för fukt, så över vintern bör du förvara roboten där det är både torrt och relativt varmt. Det är också en bra idé att packa ner laddstationen över vintern. Innan du demonterar maskinen är det bra att plocka fram manualen. Den visar ofta var de olika skruvarna sitter.

LÄS OCKSÅ: Test av robotgräsklippare

Byt knivarna

I motsats till en vanlig gräsklippare är roboten inte utrustad med ett stort blad som ska slipas. Istället har den flera små knivar som lätt går att byta när de blivit slöa, eftersom de ofta bara sitter med en enda skruv. Ett vanligt set med nio knivar kostar 200-300 kronor, och eftersom de flesta robotar bara använder tre knivar är det tillräckligt för tre kompletta byten. Var uppmärksam på att knivarna skiljer sig mellan olika modeller och märken.

Læs mere: Förläng robotgräsklipparens livslängdLæs mere: TEST: Vi testar 7 bensindrivna gräsklippareLæs mere: 10 saker du behöver veta om robotgräsklipparen

Starka stålbalkar

$
0
0
Stålbalk: Stålbalkar håller taket på plats, när en bärande vägg tagits bort. Stående stämpor stöttar upp taket tills balken är på plats.
Stålbalk: Stålbalkar håller taket på plats, när en bärande vägg tagits bort. Stående stämpor stöttar upp taket tills balken är på plats.

Hur används stålbalkar?

Stålbalkar används som stående stolpar och som liggande stöd av ett tak. Den vågräta bjälken utsätts för störst belastning och ska därför vara en H-balk. Typen (HEA, HEB eller HEM) beror på hur stor belastningen är uppifrån och hur långt spannet är.

Normalt ska balken vila på en bärande vägg, men om det inte är möjligt eller om spannet är för stort, får man stötta med en eller flera I-balkar som stolpar. De tar mindre plats än H-balkar, men eftersom belastningen ligger på änden av stolpen kan den ändå bära riktigt mycket.

I ändarna på stående stolpar svetsar smeden eller plåtslagaren på plattor, så att de kan fästas mot den liggande balken och det underliggande fundamentet.

Stålbalk: Stålbalkar används som stående stolpar och som liggande stöd av ett tak.

Stålbalkar : Dimension m.m.

Längder
Stålbalkar finns i regel i standardlängder på 6, 12,1 och 15,1 meter. Vissa levereras dock i längder på upp till 24 meter.

På grund av vikten och att det är svårt att “såga” i balkarna, måttbeställer man dem nästan alltid. Det förstår man när man vet att en HEM 220-balk väger 121 kg per löpmeter.

Material
Stålbalkar som används inomhus i torra lokaler, eller som gjuts in i betong, rostar inte så länge betongen är hel.

För öppna konstruktioner, där stålet utsätts för väder och vind (eller vatten), används balkar i galvaniserat eller rostfritt stål. Vid väldigt extrema förhållanden används rostfria, syrafasta stålbalkar.

Viktigt!

Även om det kan vara möjligt för en gör-det-självare att baxa runt på en svintung stålbalk, så ska man ALDRIG lägga upp en bärande balk utan att ha låtit en byggnadsingenjör räkna på det.

Speciellt för stål

Stål är järn med tillsatser av andra grundämnen, oftast kol, för att förbättra järnets egenskaper, så att det blir segare, starkare eller mer motståndskraftigt för väder och vind. Rostfritt stål innehåller både kol och krom, så att det inte börjar oxidera (rosta).

Læs mere: Linoleum är tillbaka i våra hemLæs mere: Olika sorters träoljaLæs mere: Därför är cellplastskivor genialiska

Använd takplåt till förrådets tak

$
0
0
Takplåt: Laga inte den otäta takpappen – använd takplåt
Takplåt: Laga inte den otäta takpappen – använd takplåt

Det finns flera olika sorters takplåt. Här är några av de vanligaste.

Så här lägger du själv ett plåttak

I den här gör-det-självbeskrivningen kan du se hur du lägger ett tak med takplåt. Plåtskivorna är lätta att montera bara själva taket blir rakt. Vi visar hur du:

  • bygger undertaket
  • sätter takfotsplåt vid änden av taket
  • lägger takplåten
  • sätter upp inklädningsplåt
Læs mere: Använd takplåt till förrådets takLæs mere: Ska jag ha undertak till mitt plåttak? Læs mere: Är ett tak av naturskiffer bra?

Goda råd till dig om väggspackel

$
0
0
Väggspackel: Spackling med väggspackel kräver rätt handlag, så det behövs lite träning innan resultatet blir perfekt.
Väggspackel: Spackling med väggspackel kräver rätt handlag, så det behövs lite träning innan resultatet blir perfekt.

Vad är väggspackel?

Väggspackel, eller väggspackelmassa, är ofta det vi menar när vi säger spackelmassa.

Väggspackel är en ofta ljusgrå massa med luftig konsistens och hårt ungefär som smör. Väggspackel finns i en uppsjö olika varianter, men finns ofta i hinkar på 3, 5, 9 eller 10 liter

Hur använder man väggspackelmassa?

Väggspackelmassa passar för en lång rad olika uppgifter. Härunder kan du läsa om 3 vanliga uppgifter med väggspackel.

LÄS OCKSÅ: Så spacklar du gipsskivor

Hur mycket väggspackelmassa ska man använda?

Om du exempelvis ska helspackla en vägg, för att du ska sätta filtväv, glasfiberväv eller tapet, så är det avgörande för det slutliga resultatet att du har en jämn yta. Det betyder att alla hål och ojämnheter ska spacklas igen, och lös lös puts eller liknande ska tas bort och ytan ska spacklas.

LÄS OCKSÅ: Så här helspacklar du

Alternativ

Väggspackel är väldigt bra och enkelt att arbeta med, men det fungerar bara inomhus i torra utrymmen. Om man ska spackla garageväggen eller en vägg i uterummet, ska man istället använda ett cementbaserat spackel som tål både fukt, vatten och temperaturförändringar.

På nätet finns dessutom en rad väldigt snygga och spännande dekorationsspackel att använda inomhus. En del av dem, som t ex danska Kaos Designspackel, finns i mer än 1.000 olika nyanser och kan efterbehandlas så att de kan användas i våtrum. Det vidhäftar på allt från glas och kakel till möbler och lampor. Det ger oändligt många möjligheter för den kreative.

Viktigt om spackling!

Ett sugande underlag ska grundas först, t ex med en häftgrund. Det förhindrar fukten från att dras ut ur spacklet innan du hinner jämna till den. Och det får spackelmassan att vidhäfta bättre.

Speciellt med rullspackel

Om man inte har tålamod att smeta ut litervis med spackel på väggarna med en bred spackelspade, kan man istället använda en roller och en speciell rullspackel. Dock slipper man inte helt spackeln, när ytan ska jämnas till, men det är inte alls lika jobbigt.

Læs mere: Linoleum är tillbaka i våra hemLæs mere: Olika sorters träoljaLæs mere: Därför är cellplastskivor genialiska

Led bort regnvattnet från infarten

$
0
0
Den här mallen ser till så att plattorna hamnar helt jämnt när de läggs tillbaka.
Den här mallen ser till så att plattorna hamnar helt jämnt när de läggs tillbaka.

Fråga:

Efter ett kraftigt regnoväder bildar vattnet stora pölar på plattorna. Finns det något sätt att leda bort vattnet, som inte kräver en ny infart?

Svar:

Du kan få regnvattnet att rinna bort genom att lägga en markränna, t ex Hexaline som visas här ovan. Det är en plastränna som täcks av ett galler som klarar biltrafik. Rännan kan sedan leda bort regnvattnet till exempelvis en stenkista. För att installera rännan på din infart behöver du ta bort en rad med plattor, så att det finns plats. Rännan ska gjutas fast, så att den ligger stadigt på infarten.

Det kostar cirka 600 kr för 3 meter. Till det kommer kostnaden för betong och eventuellt vidare avrinning.

LÄS OCKSÅ: Gör så här: Avrinning på uppfarten

Rännan täcks av ett galler som är starkt nog att tåla vikten från en bil.
Læs mere: Led bort regnvattnet från infartenLæs mere: Undvik 16 misstag med stenLæs mere: Grön uppfart som suger upp vattnet

Så här sågar du i laminatgolv

$
0
0
Här sågar vi i en bräda av trä, men principen är den samma för laminat. Såga från undersidan.
Här sågar vi i en bräda av trä, men principen är den samma för laminat. Såga från undersidan.

Fråga:

Jag ska lägga nytt klickgolv i källaren, men jag har hört att det är svårt att såga snyggt i laminat. Vilken såg och blad ska jag välja?

Svar:

Det är sant att det kan vara en utmaning att göra ett snyggt snitt i laminatgolvbrädor.

Det är lättast att ta sig an uppgiften med en sticksåg, särskilt om du ritar upp på brädans ovansida och sågar underifrån. Det kräver dock att du har en sticksåg med stavhandtag. Laminat sliter på sågbladet och därför är det mycket möjligt att du behöver använda mer än ett blad till ditt nya klickgolv.

Du ska dessutom välja ett sticksågsblad som är till för att såga i laminat, eftersom det annars lätt spricker.

LÄS OCKSÅ: Välj rätt blad till din sticksåg

Læs mere: Nytt badrum byggs på och betongLæs mere: Lägg klinker ovanpå trägolvLæs mere: Så här sågar du i laminatgolv

3 viktiga val när du köper fönster

$
0
0
Den faktiska skillnaden i isoleringsvärde är inte så stor, men energikraven gör att du bör välja 3-glasfönster.
Den faktiska skillnaden i isoleringsvärde är inte så stor, men energikraven gör att du bör välja 3-glasfönster.

En gång i tiden hade fönster bara ett syfte: att släppa in ljus i huset. Men idag är det bara en av många funktioner. För med ökande miljöfokus kom också fönsternas isoleringsförmåga. Och när alla hade vant sig vid två-glas-termofönster, kom energifönsterna med treglas och en osynlig film som skulle göra att solens värme kunde komma in i huset men inte ut igen. Det blev en inbesparing på både förbrukningen och kostnaden för värme.

Därför kan du idag välja fönster som i olika grad släpper in värme men inte ut - beroende på var i huset fönstret sitter. Och därför ingår fönsterna också i hög grad i husets uppvärmningskalkyl eller “det totala uppvärmningsbehovet” som experterna kallar det.

Dessutom är moderna fönster också en del av husets ventilation. De är nämligen utrustade med ventiler, så att de kan släppa in frisk luft i huset. På så sätt blir de en ännu viktigare del av ditt inomhusklimat, som ska ha en behaglig temperatur kombinerat med ett effektivt luftombyte - både av hänsyn till ditt och till husets välbefinnande.

Det finns alltså lite att hålla koll på när du väljer fönster.

Allt du behöver veta när du ska köpa fönster

I den här gör-det-självbeskrivningen har vi samlat allt du behöver veta när du köper nya fönster.

Vi går igenom:

  • karmen: ska du välja trä, aluminium eller plast?
  • glas: 2- eller 3-glas?
  • ventilation: ventil eller självventilerande?

Får du koll på de här 3 valen, ska det nog gå bra.

Læs mere: Byt fönster i sten- och trävägg Læs mere: Släpp in ljuset med ett stort takfönster Læs mere: 3 viktiga val när du köper fönster

Släpp in ljuset med ett stort takfönster

$
0
0
Att sätta i ett takfönster är något för den erfarna gör-det-självaren. Fönstret måste sitta snörrakt och man måste vara noggrann, eftersom vatten för allt i världen inte får tränga in.
Att sätta i ett takfönster är något för den erfarna gör-det-självaren. Fönstret måste sitta snörrakt och man måste vara noggrann, eftersom vatten för allt i världen inte får tränga in.

Ett takfönster släpper in mycket ljus och luft. Och så går det att vinkla så mycket att det nästan känns som en fransk balkong. Många förknippar tyvärr uppgiften med två hantverkare, en byggnadsställning och en skyhög faktura. Men så måste det inte vara, för med hjälp av en god vän kan du faktiskt själv sätta i ett helt nytt takfönster eller byta ut det befintliga mot en nyare modell.

I den här gör-det-självbeskrivningen visar vi hur du:

  • monterar ner det gamla fönstret
  • gör en korrekt avväxling (kapar några av takstolarna) efter samråd med ett proffs
  • monterar det nya fönstret.

Kort sagt: Vi släpper in ljuset i husets mörka rum.

Læs mere: Släpp in ljuset med ett stort takfönster Læs mere: Släpp in mer ljus i bostaden Læs mere: STORT TEMA: Mer ljus med takfönster
Viewing all 174 articles
Browse latest View live